Pildil: Marlen Mais, Andra Nõlvak, Aili Sture

Foto ja video: Marie Sade

Tekst: Marlen Mais

ERKI Moeshow 2015 on selleks korraks läbi, kuid minu kujutluspildis kestab mõningate kunstnike spektaakel endiselt edasi. Meenutan tõdedes, kui väga mulle meeldis, et disainerid oma kollektsioonide esitluse juurde ka väikese vaatemängu olid õmmelnud. 25-e kollektsiooni peale konstrueeriti korralik doos koloriitset emotsiooni, mistõttu oli laval toimuvat ühteaegu nii põnev vaadata, kui ka nauditav kuulata. Ajataju kadus täielikult ning esimese vaatuse lõppedes tabasin end mõttelt, et mismõttes nii kiiresti läkski või!

Teele Koel´i kollektsiooni „Warmth of Heritage“ kandsid hästi välja pikkade punupatsidega modellid, kes end pehmetes läbiõmmeldud Muhu tikanditest inspireeritud mustrites küljelt küljele õõtsutasid. Ma pole taolist lavalist liikumist modellide puhul varem täheldanud. Antud konteksti sobis see aga suurepäraselt nagu jakkide hõlmi kattev ja kaunistav läbi ööside punutud pael.

Iris Vilu kollektsiooni „Froteesus“ puhul oli vanadele kappi seisma jäänud froteerätikutele antud uus hingamine. Olen kindel, et igaüks, kes tundis kasutatud materjalide pildil ära Olümpia karu, koges kerget nostalgialainet endast üle voogamas.

Kindlasti jäi mulle meelde Anu Ernitsa aksessuaaride kollektsioon „Sulgkaal“, kus materjalidena oli kasutatud 25 ja 50 kiloseid suhkru-, soola- ning jahukotte. Lavalisele liikumisele pani efektse punkti modell, kes vihmasabinas justkui suunataju oli kaotanud ning näitepõrandale viimaks üksinda kohmitsema jäi. Kuid nii vist pidigi olema. Väga hästi mängitud.

Gerda Retter, Egle Jaago, Kaari Sibrits, Helene Sepp, Erika Kool ning Liis Turnau ühine kollektsioon nimega „Manivald“ tegi silmale kahe käega pai. Nahast aksessuaarides näisid modellipoisid maskulliinsete sõdalastena.

Katrin Aasmaa kollektsioon „0” esitlus oli ühelpoolt koomiline, teiselt aga vägagi eluline. Disainer tõi lavale maski taha peidetud ostukäruga maailmakodaniku ning asetas ta negatiivse infosumina keskele. Hullult meeldis Jamie xx – Gosh tekitatud müra.

Üheks suurimaks lemmikuks oli Silvia-Sigrid Sillaotsa „RetroGrade”. Geomeetriliste kujundite ning julgete värvidega kudumikollektsioon tekitas modellide liikumises tunde justnagu oleks tegemist arvutimängu lõksu jäänud pisikeste värviliste robotitega.

Kairi Katmann´i „I can see you” puhul jäi vaataja jälgima esimest lavale saabunud rõivakandjat ja kampsunile tikitud silma ega pannud esialgu tähelegi, kui mitmetasandilise areeni erinevatesse nurkadesse kerkisid üles järjest uued mannekeenid. Nemad olid sind juba näinud enne, kui sina neid jõudsid märgata.

Loomulikult tegi šokeerivalt võimsa etteaste Taavi Turk oma kollektsiooniga „Nälg“. Suid lahti hoidvad rauad, põdrasarved ja verised lihakäntsakad tekitasid publiku seas furoori. Inimesed on aga vere suhtes alati kahtepidi reageerinud. On neid, kelle jaoks veri on kosutav, toob elu, kuid on ka neid, kes seda nähes minestavad.

ERKI Moeshow võitja Kristel Kuslapuu haaras vaatajaskonda juba oma esitlusvideoga, seetõttu ei tulnud tema värvika kollektsiooni „Niina“ võit sugugi üllatusena. Maikuu viimasel laupäeval on võimalik Kristiine keskuse aatriumis ERKI Pop-Up poes heita pilk kõigile üritusel nähtud kollektsioonidele, kus neid saab käega katsuda ning soovi korral isegi selga proovida.